Wij zijn er om je verder te helpen

Ben jij wel eigenaar van je website?

Inhoud

Ben jij wel eigenaar van je website?

Natuurlijk ben ik eigenaar van mijn website! Dat is de eerste reactie die je vaak krijgt als je deze vraag stelt.
Helaas blijkt de praktijk wel eens anders.

Er zijn 3 simpele manieren om te controleren of jij daadwerkelijk volledig eigenaar bent van je website.

Waarom is dit eigenlijk belangrijk?

Wij zijn van mening dat jouw website een verlengstuk is van je onderneming. Als goed huisvader of huismoeder van je onderneming heb je te zorgen dat je weet wat er reilt en zeilt in jouw onderneming. Al vaak is een website te technisch en wordt dit geheel of gedeeltelijk uitbesteed.
Daar hebben wij niets op tegen natuurlijk :-).
Maar, dat moet wel op een verantwoorde wijze gebeuren.

Wat zou jouw reactie zijn op de onderstaande situatie;
Stel je hebt een auto. Een auto onderhouden is technisch werk en tenzij je automonteur bent, zul je al snel je auto jaarlijks naar een garage brengen voor onderhoud.
Dit doe je al een tijdje en het bevalt je prima.
Tijdens een verkeerscontrole wordt je aangehouden en je auto wordt nagekeken en gecontroleerd bij het RDW of de gegevens wel juist zijn; staat de auto wel op jouw naam, is de auto verzekerd etc.
Dan vraagt de agent je opeens, ‘heeft u toestemming van de garage om in deze auto te rijden?’
Je kijkt de agent verbaast aan en je zegt ‘hoezo, dit is mijn auto.’. De agent in kwestie zegt nee hoor, deze auto staat op naam van de garage.

Wat heeft dit nu met jouw website te maken, zul je denken.

Wat wij in de praktijk al vaak hebben meegemaakt is dat een ondernemer zijn/haar website heeft uitbesteed en er verder nooit naar heeft gekeken en er op vertrouwd dat het allemaal goed zit. Tot op het moment dat om wat voor reden dan ook de ondernemer de website elders wil onderbrengen.

De nieuwe webmaster vraag om de toegangscodes van de website en vraagt om een verhuiscode als de hosting ook wordt gewijzigd. Dan blijkt opeens dat dit allemaal door de vorige ‘webmaster’ uit gemak (of niet) op de naam van de webmaster staat. Als de relatie goed is gebleven is er waarschijnlijk niets aan de hand, maar in het slechtste geval werkt deze niet mee en ben jij al ondernemer je domeinnaam kwijt.

3 simpele checks om te kijken of jij eigenaar bent van jouw website.

1. Staat de domeinnaam op jouw naam?

  • ga naar sidn.nl (voor .nl domeinnamen) en type je domeinnaam in. In de uitgebreide gegevens kun je dan zien welke naam achter ‘houder’ staat. Als het goed is staat jouw naam daar of de naam van je onderneming. Staat hier een naam die je niet kent, dan staat de domeinnaam niet op jouw naam en ben je dus geen eigenaar meer van je domeinnaam.
  • voor .be domeinnaam ga naar www.dnsbelgium.be
  • voor .com domeinnamen ga je naar www.checkdomain.com

2. Ben je wel administrator van je eigen website?

  • In dit geval hebben wij het over een WordPress of Joomla website. Log in op je website en controleer of je rol inderdaad ‘admin’ is. Is dat niet het geval dan heb je geen volledige controle over je website. Misschien is dat zo afgesproken, dan is er niets aan de hand. Ons advies zorg dat je altijd een admin account hebt, ook al heb je in dagelijks gebruik een rol als gebruiker. Dat is prima. Heb je geen admin account ga dan in overleg met je beheerder en zorg dat je een admin account krijgt.
    Indien je nog een html website hebt, dan is punt 3 van cruciaal belang.

3. Staat de hosting wel op jouw naam?

  • Betaal jij zelf voor je hosting aan een hostingpartij of betaal je aan de webmaster. Als je zelf betaald gaan wij er even vanuit dat jij ook volledige controle hebt over je hosting gegevens. Dan is er gelukkig niets aan de hand. Betaal je aan je webmaster, controleer dan of jij ook toegang hebt tot de hosting gegevens zodat je in noodgeval toegang hebt om zelf zaken te kunnen regelen. Als dit zo is, dan ben je eigenaar of heb je controle over je hosting.

Met bovenstaande 3 simpele checks kun jij controleren of je wel eigenaar bent van je website. Klopt één van de punten niet, ga dan zo snel mogelijk in overleg met je webmaster en regel het. Een goede webmaster zal in mijn ogen nooit eigenaar mogen en willen zijn van jouw website.

Hoe regelt Kwalisites dit?

Bij een Kwalisite is dit natuurlijk allemaal goed geregeld. Jij bent de eigenaar van je domeinnaam en je website!

Laat ons onderstaand weten of het bij jou goed is geregeld.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneren
Abonneren op
guest
9 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Als je al een site hebt kan deze waarschijnlijk wel wat werk gebruiken.
Schrijf je nu in voor de gratis e-mailserie.

5 DINGEN DIE JE NÚ KUNT DOEN OM JE SITE METEEN BETER TE MAKEN​

En nee, dit zijn niet van die flauwe dingen die je overal op het internet vindt.

Je kunt je op elk moment uitschrijven via de link in de e-mail. Meer informatie in onze privacyverklaring.

Scroll naar boven