Wij zijn er om je verder te helpen

AFBEELDING: TITEL, BESTANDSNAAM,ALT-TEKST, ONDERSCHRIFT,OMSCHRIJVING

Inhoud

Vaak voegen we even snel een afbeelding toe aan een blogpost of een webpagina en denken we er niet echt over na hoe we dit kunnen optimaliseren voor SEO.  Want ja, ook je afbeeldingen helpen mee aan het hoger scoren in Google.

In dit artikel lees je hoe je alt-text, title, omschrijving, onderschrift en de bestandsnaam het best kunt gebruiken.

Inhoudsopgave

Alt-Tekst of Alt-tag?

Schermlezer windows 10 voorbeeld SEO afbeeldingen

Alt-tekst staat eigenlijk voor “alternatieve tekst”, in het Engels is dit “alternative text” of “alternate text”. Ze worden ook wel eens “alt attributen” (alt attributes) of ‘alt omschrijving”(alt description) genoemd. Door sommige mensen worden ze ook nog wel eens “alt tags” genoemd, alhoewel het natuurlijk helemaal geen tags zijn. Hoe kan je het verwarrend maken?Dat is nogal eens een probleem met SEO. Dezelfde dingen worden soms verschillend genoemd.

Het idee om “alternatieve tekst” te gebruiken bij een afbeelding is dat er een tekstversie is van de afbeelding. Deze tekstversie wordt getoond als de afbeelding niet getoond wordt. Dit kan zijn omdat sommige mensen het laden van afbeeldingen uitzetten of dat ze een schermlezer gebruiken. Een schermlezer is software (zoals Windows verteller in de afbeelding) die bijvoorbeeld een webpagina opleest voor blinden en slechtzienden. Omdat zij een plaatje niet kunnen zien, is het belangrijk dat je een goede omschrijving geeft.

Volgende de W3C richtlijnen voor toegankelijkheid is het belangrijk dat alle belangrijke afbeeldingen op een pagina een alt-tekst en een titel tekst hebben.

Voor afbeeldingen die puur voor het ontwerp zijn (‘voor de mooi’), kun je de alt-tekst leeg laten en dan zal een schermlezer deze overslaan. Als je dus een decoratief blauw randje hebt, heeft het weinig zin om ‘mooi blauw randje’ in de alt-tekst van je afbeelding te zetten. Het voegt weinig toe aan de inhoud van je pagina en helpt de bezoeker niet om de pagina beter te begrijpen.

Dit is wat W3C richtlijnen voor toegankelijkheid zeggen over alternatieve tekst:

When using the img element, specify a short text alternative with the alt attribute. Note. The value of this attribute is referred to as “alt text”.

When an image contains words that are important to understanding the content, the alt text should include those words. This will allow the alt text to play the same function on the page as the image. Note that it does not necessarily describe the visual characteristics of the image itself but must convey the same meaning as the image.

De Alt-tekst is ook belangrijk als je wilt dat de web-crawlers van de zoekmachines weten waar een plaatje over gaat. Deze web crawlers kunnen alleen tekst lezen en je wilt dat Google weet waar je plaatje over gaat, toch?

Voorbeeld van Alt-tekst in een afbeelding

Kijk eens naar de volgende foto.

kom met muesli, noten en fruit. 
Een kom muesli met fruit en yoghurt of melk is een standaard ontbijtkeuze geworden in Nederland.

Het is een foto van een kom met muesli, noten en fruit.
In de paginabron staat de afbeelding er zo in:

<img class="wp-image-219044 size-medium alignnone" 
src=
"https://nocrap.online/wp-content/uploads/2019/07/voorbeeld-SEO-alt-text-afbeelding-ontbijt-300x199.jpg" 
 alt="kom met muesli, noten en fruit. " width="300" height="199" />

Je zou ‘muesli’of ‘ontbijt’ kunnen gebruiken als alt-tekst voor deze afbeelding. Maar ja, dat zegt niet zoveel. Een betere omschrijving is “kom met muesli, noten en fruit als ontbijt”. Je ziet hier in de HTML dat src de locatie van de afbeelding is en dat de alt-tekst er achteraan komt.

Alt-tekst moet zo beschrijvend mogelijk zijn omdat het plaatje natuurlijk niet zichtbaar is. Beschrijf wat er op de afbeelding staat. Houd het wel kort. 125 karakters of minder is een goede leidraad.
Prop de alt-tekst ook niet vol met zoekwoorden. Dit betekent dat het niet zoiets moet worden “lekker ontbijt muesli ontbijt fruit ontbijt ontbijten ontbijtrestaurant’.
Dat noemen we zoekwoordproppen en dit is echt slecht voor je SEO (plat gezegd: je site scoort er niet hoger van in Google en als je pech hebt zelfs lager).

Wat is de Titel tekst van een afbeelding?

De titel tekst van een afbeelding is een attribuut dat gebruikt wordt om extra informatie over de afbeelding te geven.  Deze titel wordt niet gebruikt voor SEO, dus het is niet zo belangrijk om dit te optimaliseren. Nu schrijf je je tekst niet voor Google maar voor de bezoeker van je site. Als je wilt dat bezoekers die je afbeeldingen niet kunnen zien, toch je pagina begrijpen, dan is het van belang dat je ook de titel juist invult.

Als je niets doet wordt over het algemeen de bestandsnaam van je afbeelding in dit veld gezet. En aangezien de meeste mensen nooit de bestandsnaam aanpassen (denk aan camerabestanden zoals DSC09213.jpg) zal je dus iets onbegrijpelijks in het titel veld krijgen.

Voor het bovenstaande voorbeeld zou je zoiets als ‘ontbijt kom met muesli en fruit’ kunnen toevoegen. Dit is misschien niet de beste titel maar dekt de lading.
De titel wordt getoond (als je een WordPress site hebt) in je media bibliotheek. Je helpt jezelf dus als je een duidelijke titel meegeeft aan je afbeelding.

Wat zijn een goede Alt-tekst en Titel tekst?

Nogmaals, het gaat erom dat je tekst goed leesbaar is voor de bezoeker van je site.
Als je dus je afbeeldingen gaat optimaliseren, zorg dat je je richt op het volgende:

  • Helpen deze alt-tekst en titel tekst mijn bezoekers?
  • Verbeteren deze alt-tekst en titel tekst de ervaring van mijn bezoekers op deze pagina?

Hieruit kun je dus meteen concluderen dat zoekwoordproppen nooit een goed idee is.

Wat is een goede bestandsnaam?

Google gebruikt ook de naam van het bestand om te bepalen wat het onderwerp van een afbeelding is.
Het is dus belangrijk dat je de bestandsnaam optimaliseert als je ook de alt-tekst en de titel tekst hebt geoptimaliseerd, zodat Google steeds beter kan begrijpen waar je afbeelding over gaat. Dit helpt dan weer met het scoren van je afbeelding in het zoeken op afbeeldingen van Google.

Je hebt eigenlijk helemaal geen lange bestandsnamen nodig. Een aantal sleutelwoorden die de afbeelding beschrijven is prima.
Het enige belangrijke is dat de bestandsnaam juist weergeeft waar de afbeelding over gaat. Dat is het.

Wat is de omschrijving van een afbeelding?

Het omschrijving veld is een beetje anders en kan nogal verwarrend werken. Afbeeldingen in een media bibliotheek in WordPress krijgen hun eigen unieke link (url). Als iemand naar deze link gaat komen ze op een “afbeelding bijlage pagina” (image attachment page). Wat ze dan op die pagina zien is de informatie die jij in de omschrijving zet. In dit veld kun je zetten wat je wilt. Het kan een uitgebreide alt-tekst zijn maar dan veel langer. Je kan er zoektermen in kwijt, maar ook metadata van je camera zoals de instellingen en de locatie waar je de foto nam. Je kunt er copyright informatie inzetten en zelfs links. Het is eigenlijk een minipagina voor je afbeelding. Maak er dus gebruik van.

Al de informatie die je op deze minipagina zet wordt getoond als je de afbeelding klikbaar maakt zodat deze vergroot opent. Niet alle WordPress thema’s ondersteunen deze ‘afbeeldingen bijlage pagina’.

Wat is het onderschrift van een afbeelding?

Dit is een makkelijke…het onderschrift beschrijft de afbeelding voor bezoekers die ook de afbeelding kunnen zien en die er meer over willen weten. Het onderschrift is niet beperkt tot een beschrijving van wat er op de afbeelding staat.  Zoals je ziet in bovenstaand voorbeeld van de kom met muesli, kun je er inzetten wat je wilt.

Klinkt dit allemaal logisch?
Simpel gezegd, als je een afbeelding toevoegt, vul de velden in. Alle kleine beetjes helpen bij het hoger scoren in Google.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneren
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Als je al een site hebt kan deze waarschijnlijk wel wat werk gebruiken.
Schrijf je nu in voor de gratis e-mailserie.

5 DINGEN DIE JE NÚ KUNT DOEN OM JE SITE METEEN BETER TE MAKEN​

En nee, dit zijn niet van die flauwe dingen die je overal op het internet vindt.

Je kunt je op elk moment uitschrijven via de link in de e-mail. Meer informatie in onze privacyverklaring.

Scroll naar boven