Wij zijn er om je verder te helpen

Online producten verkopen via je eigen website

Inhoud

Online producten verkopen via je eigen website

Je hebt online producten en die wil je verkopen aan je klanten, hoe doe je dat?

Even los van het maken van de online producten, richten wij ons hier op het inrichten van je website om je eigen online producten te kunnen verkopen. Als je een Kwalisite-shop of academy hebt is dit allemaal voor je geregeld.
De webwinkel, zo noem je dat nu eenmaal, is ingericht met een aantal gratis plugins.

WooCommerce, de webwinkel

Met WooCommerce heb je een oplossing om eigen baas te zijn van je eigen webwinkel. Welke plugins je nodig hebt om dit geheel vlekkeloos te laten draaien leggen wij hieronder uit.

WooCommerce is een plugin die je website omtovert in een online winkel of wel webwinkel of webshop genaamd. WooCommerce is gratis. Op zich zit er al heel veel in WooCommerce, maar omdat het gratis is hebben de makers niet alles wat je mogelijk nodig zou kunnen hebben gratis gemaakt. Er zijn verschillende betaalde opties om je webwinkel nog beter te laten functioneren. Laten we starten

Wat heb je nodig, uiteraard een WordPress website met een responsive thema wat WooCommerce ondersteund. Tegenwoordig zijn alle grote en bekende thema’s geschikt voor WooCommerce. Maar check dit wel even.

Onderstaand een opsomming van de verschillende plugins die je nodig hebt; (Als je klik op de link kom je direct op de downloadpagina)

  • WooCommerce Dat is de basis van je webwinkel
  • WooCommerce PDF Invoices & Packing Slips hiermee worden automatisch facturen aangemaakt en verzonden aan de koper.
  • Mollie de goedkoopste paymentprovider die ervoor zorg dat je klanten kunnen betalen. Bij Mollie heb je een kosteloos contract nodig (je hebt wel een zakelijke bankrekening nodig), je betaalt alleen per transactie, en
  • Mollie Payments for WooCommerce de plugin van Mollie om de integratie met je webwinkel te realiseren.
  • Eigenlijk is dit wat je nodig hebt om een webwinkel te kunnen inrichten voor je online producten en zodat je klanten kunnen betalen en dat zij netjes automatisch een factuur ontvangen.

Heb ik niet meer nodig dan?

Nee, op basis van bovenstaande kun je gewoon aan de slag.

Uiteraard wil je nog meer gemak en kun je nog meer automatiseren. Wat allemaal dan? Nou als eerste wil je dat als iemand in je webwinkel een online product of dienst, koopt dat deze klant op je mailinglijst (ActiveCampaign) terecht komt. Om dat te realiseren heb ik een plugin nodig die de koppeling legt tussen WooCommerce en ActiveCampaign, dat doe je met WC-AC Hook. Deze gratis plugin zorgt ervoor dat kopers op een door jou te bepalen lijst komen en ze krijgen een label mee welke je bij het betreffende product kunt instellen. In ActiveCampaign zorg je er dan voor dat op basis van het gekochte product er netjes een automatische mailing gaat lopen.

Nu wil je ook dat als klanten een product kiezen direct overgaan naar betalen. Als je een webwinkel hebt met fysieke producten, wil je dat misschien niet omdat je graag wilt dat ze verder shoppen. Dat is in dit voorbeeld niet van toepassing, dus als de klant voor een product kiest wil je ze direct laten betalen. Geen verder afleiding om eventueel de verkoop uit te stellen en het ‘one-click-shop’ effect.

Daarvoor gebruik je de plugin WooCommerce Direct Checkout. Daardoor kun je een directe link maken naar de kassa. WooCommerce heeft, voor als je alleen online producten verkoopt, een nadeel. Je moet namelijk de bestelling afhandelen. Dat is logisch als je een pakbon nodig hebt en het fysieke product moet opsturen. Maar zoals gezegd dat hebben wij hier niet en we willen alles automatiseren, dus gooi nog 1 plugin, WooCommerce Autocomplete Orders. Deze plugin, hebben we al gezegd dat alles tot nu toe gratis is?, doet het afvinken op de achtergrond en zorgt direct dat alles wordt geleverd wat er geleverd moet worden. Dus de factuur naar de klant, de link naar je online product sturen etc. En dat is best handig, als een klant besluit om midden in de nacht een product van je te kopen en dan wil de klant direct verder kunnen.

Boekhouding

Nu zorgt WooCommerce netjes voor de factuur, maar nu moeten de facturen nog steeds in je boekhouding worden gezet of verzamelen en naar je boekhouder sturen. Dat wil je niet! Hiervoor kun je heel erg goed Moneybird gebruiken. Een geweldig systeem. Niet alleen kun je dit gebruiken voor het versturen van je offertes en facturen (dus voor je andere diensten), maar ook is het een boekhoudsysteem (voor de eenvoudige boekhouding).
Moneybird is niet gratis, maar voor een klein bedrag per maand heb je alles.

Omdat je alles wilt automatiseren heb je nog een stap nodig. Daar komt de link met Moneybird aan. Moneybird is middels een betaalde plugin, € 39,00 per jaar, in staat een koppeling te leggen met WooCommerce. MoneyBird API koppeling voor WooCommerce zorgt ervoor dat de facturen vanuit Moneybird verzonden worden en direct in je boekhouding worden verwerkt. Helemaal happy?!

Kies je voor deze oplossing dan heb je de eerder genoemde plugin ‘WooCommerce PDF Invoices & Packing Slips’ niet nodig.

Installeren

Is het heel moeilijk om dit allemaal te installeren? Dat valt best mee. Als je een plugin kunt installeren en een handleiding kunt lezen gaat het gewoon lukken. Misschien ben je er een paar uur mee bezig, maar daarna hoef je niets meer te doen, misschien een nieuw online product ontwikkelen.

Samenvattend

WooCommerce zorgt ervoor dat jij baas bent in je eigen webwinkel en met een paar plugins wordt het werk voor je gedaan. In samenwerking met ActiveCampaign, Mollie en Moneybird heb jij een geheel geautomatiseerde webwinkel.

Het geheel werkend krijgen kost wat uurtjes, maar het werkt.

Uiteraard is bovenstaande allemaal al uitgedacht en uitgewerkt voor je in een Kwalisite-shop of Kwalisite-academy. Dan krijg je nog veel meer voordelen en gemak.

Heb jij al een werkende webwinkel dan ben ik benieuwd naar jouw oplossing en ervaring.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneren
Abonneren op
guest
10 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Als je al een site hebt kan deze waarschijnlijk wel wat werk gebruiken.
Schrijf je nu in voor de gratis e-mailserie.

5 DINGEN DIE JE NÚ KUNT DOEN OM JE SITE METEEN BETER TE MAKEN​

En nee, dit zijn niet van die flauwe dingen die je overal op het internet vindt.

Je kunt je op elk moment uitschrijven via de link in de e-mail. Meer informatie in onze privacyverklaring.

Scroll naar boven