Bouw een website voor Dummies: Leer HOE in 4 stappen

Inhoud

Bouw een website voor Dummies in 4 stappen is jouw gids naar een goede website in een paar uur, zelfs als je nooit iets online hebt gebouwd.

Er zijn verschillende manieren om een website te bouwen, en heel veel verschillende soorten websites als je wilt specialiseren.
In dit artikel vertellen we de makkelijkste manier om je eigen website te lanceren, die je voor elk doel kunt gebruiken.

Volg deze stappen en je bouwt in een mum je eigen website, of sla een heleboel stappen over en neem een Kwalisite.

Maar eerst is het belangrijk om met de basis te beginnen.

Het is belangrijk om een website te begrijpen voordat je er een maakt

We bezoeken allemaal dagelijks websites maar de meesten van ons begrijpen niet goed wat ze nou eigenlijk zijn.

Een website is een virtuele ruimte voor iets.

Buiten, in de echte wereld, kan je ruimte hebben voor veel verschillende doelen. Je hebt een huis waarin je woont, je kan een winkel hebben waar je producten aan je klanten verkoopt, een kantoor waarin je je diensten aanbiedt, etc.

Online kan je al deze doelen behalen en nog veel meer met een website.
Laten we eerst eens uitleggen wat er onder een website valt.
Net zoals in het echte leven, heeft jouw ruimte een adres nodig, een ruimte om te ‘wonen’ en een inrichting (= ontwerp).
Op het internet noemen we dit:

Domeinnaam: Dit is jouw adres, de naam die mensen in hun browser kunnen typen om jou te bereiken.

Host: Dit is de ruimte waar jouw website bestaat. Je kunt een hostingbedrijf nemen die jou ook je domeinnaam verkoopt en die dit integreert met een platform om websites te bouwen zoals WordPress.

Content Management Systeem (CMS): Laten we dit de website-bouw-tool noemen. Dit is het platform wat je gebruik om het ontwerp en de content (inhoud) die op je website gaan, te maken en beheren.

Laten we dit nu eens beter gaan bekijken.

Bouw een website voor Dummies in 4 stappen

1. Kies een domeinnaam

Een domein is het adres van je bedrijf. Het enige verschil is dat in plaats van fysiek naar dat adres te gaan, je er naartoe ‘navigeert’ via het internet.

Laten we deze site als een voorbeeld nemen. Als je ‘kwalisites.nl’ in je browser typt, dan kom je op de homepage van deze website. We hebben het later over pagina’s (pages).
Je snapt dus hoe belangrijk een domein is voor je bedrijf.
Waar mogelijk matcht de domeinnaam de persoon of het bedrijf die het vertegenwoordigt en gebruik je de extensie (bijvoorbeeld .nl of .be) van het land waarin je opereert. Internationaal kan je .eu of .com gebruiken. Dit zijn de ‘best practices’ vanuit een branding oogpunt.
Soms kan je zo’n domein niet krijgen omdat deze al vergeven is of om een andere reden.
Hier zijn onze aanbevelingen als het gaat om domeinen die niet beschikbaar zijn:

  1. Nieuw bedrijf: Pas je bedrijfsnaam aan naar de beschikbare domeinen. Als je voor iemand anders bouwt, geef ze een lijst van beschikbare namen die vergelijkbaar zijn met de naam die hij of zij wil.
  2. Bestaand lokaal bedrijf: Zoek naar een domein met een lokale of nationale extensie.
  3. Bestaand online bedrijf: Als het bedrijf als bestaat, nog geen domeinnaam heeft en globaal moet zijn, of voor wat voor reden dan ook, niet de domeinnaam wil aanpassen, kijk dan naar andere extensies; zoals .eu, .net, .online, .org etc. Dit zijn de algemene aanbevelingen, maar er zijn inmiddels een heleboel nieuwe extensies die passen bij het bedrijf en haar activiteiten.
    In het laatste geval, raden we nog steeds aan om te kijken of de gewilde extensie niet al gebruikt wordt door een concurrent. Als je namelijk de domeinnaam met een andere extensie gebruikt dan de meest populaire (of met een streepje erin), dan ga je ongewild verkeer (en mogelijk klanten) leveren aan je concurrent. En dat wil je natuurlijk niet.
    Dit artikel beschrijft uitgebreider hoe je een goede domeinnaam kiest.

    Nu je weet hoe je een domeinnaam moet kiezen, waar kan je die ‘kopen’? Hiervoor komen we bij de volgende stap aan…

2. Je website hosten

De host (webhost, hosting) kan gezien worden als je ‘huisbaas’, maar in plaats van honderden euro’s per maand huur te betalen, is je huur misschien een paar honderd per jaar.
Het is handig om je domeinnaam te regelen via je gekozen hosting provider. De meesten leveren die dienst. Er zijn veel bedrijven die hosting leveren en het is goed om rond te kijken en te vergelijken. Laat prijs niet de doorslaande factor zijn. Bij Kwalisites is hosting onderdeel van het Servicepakket. Simpelweg omdat we verzekerd willen zijn van Kwaliteit en goede prestaties.

3. Je website ontwerpen

Nu komt het leukste van je website: het bouwen!

De constructie van je website kan enorm leuk zijn of voor hoofdpijn zorgen, het kan een comfortabel ritje zijn of een hobbelig pad.
Welke zou jij kiezen? Comfortabl en leuk of hobbelig met hoofdpijn?

Yep, dat dachten wij ook…

Laten we het makkelijk maken.

Ongeacht welke hostingpartij je kiest – behalve als je een Kwalisite neemt-, je volgende stap is het kiezen van een thema. Het thema helpt je met het ontwerpen van je site zonder coderen.
Een belangrijke opmerking is dat je als je dat comfortabele ritje wat leuk is wilt, je geen programmeur of ontwerper hoeft te wezen, maar dat je wel de beperkingen van het thema waarmee je wilt werken accepteert.

Je kunt beginnen met een eenvoudig gratis thema van de WordPress Bibliotheek waarin je niet veel hoeft aan te passen maar die dat ook niet echt toestaat.

Website voor Dummies: WordPress thema's
Duizenden GRATIS Thema’s beschikbaar in de WordPress Bibliotheek

Je kunt op elk moment van thema wijzigen als je later wat meer controle wilt over hoe je site eruit ziet.

Een goed thema, wat later uit te breiden is, is Astra. Die kun je gebruiken met wat een content builder genoemd wordt. Een goede content builder met een beperktere gratis versie is Elementor. Het Astra thema met de Elementor content builder is een goede combinatie.

Je leest ‘Bouw een website voor Dummies in 4 stappen’ en dat betekent dat dit waarschijnlijk de beste optie is die je maximale aanpassingen toestaat.

4. Website structuur

Ok, nu je website wordt gehost, je een geweldig domain hebt en een thema gekozen, mis je nog iets. Toch?

Yep, de inhoud!
En misschien ziet je site er al best erg gaaf uit, zonder inhoud – ook wel content genoemd – ziet het er niet af uit en is hij nutteloos.

Wat is content?

Alles wat je website vult is content. Idealiter helpt je content iemand, want dat zorgt er voor dat iemand je online ‘huis’ wil bezoeken.
Content kan tekst zijn, of audio of video en vind je in een van de twee hoofdstructuren van je website: Pagina’s (Pages) en Berichten (Posts).

Pagina’s zijn normaal gesproken statische content. Je content zou altijd beschikbaar moeten zijn zodat mensen dit kunnen bezoeken. Statische pagina’s kunnen zijn: homepage, over mij pagina, contactpagina, privacybeleid, cookiebeleid, algemene voorwaarden, verkooppagina’s, dienstenpagina’s, weggeverpagina’s.

Website voor dummies: pagina's in je WordPress site

Berichten zijn interactief (bezoekers kunnen reacties achterlaten) en bestaan uit nieuwe bij te werken content. Met andere woorden: de content die je regelmatig publiceert op je website moet bestaan uit blog artikelen. Voorbeelden hiervan zijn: bloggen, vloggen, podcasts, of informatieve artikelen zoals deze.

Een website die niet regelmatig updates krijgt of verse content is als een losgeslagen boot op zee.

Toen ik mijn eerste website bouwde, wist ik niet welke pagina’s ik moest maken en wanneer ik een pagina of een bericht moest maken. Ik was dagen aan het experimenteren en klooien.

Een website heeft allebei nodig, en om ervoor te zorgen dat je niet wanhopig wordt, zoals ik, bouw de basis pagina’s en begin dan met berichten schrijven over wat je wilt delen met je bezoekers.

Bouw een website voor Dummies: de samenvatting

  1. Kies een domeinnaam die mensen gebruiken om bij je site te komen
  2. Kies een hosting bedrijf
  3. Bouw je website met een CMS (WordPress) en gebruik een goed thema. Gratis thema’s zijn makkelijk te gebruiken maar zijn niet flexibel. Als je meteen goed wilt beginnen, gebruik dan het Astra thema met de Elementor Content builder, dat is de beste combinatie.
  4. Maak content en je website-structuur – Begin met de basispagina’s zodat je een basis site hebt staan en begin dan met post in een blog, vlog of podcasts.

Of, maak het jezelf erg makkelijk en sla stap 2 en 3 en 4 over

We merken dat veel ondernemers toch in het kiezen van hosting, het bouwen in WordPress en het kiezen van de juiste structuur blijven hangen.
Juist daarvoor hebben wij Kwalisites opgericht. Een heleboel keuzes zijn al voor je gemaakt, je kunt zo beginnen met content maken en bezoekers naar je site trekken. Dat is echt ‘bouw een website voor Dummies’!

Klinkt dit interessant? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneren
Abonneren op
guest
0 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Als je al een site hebt kan deze waarschijnlijk wel wat werk gebruiken.
Schrijf je nu in voor de gratis e-mailserie.

5 DINGEN DIE JE NÚ KUNT DOEN OM JE SITE METEEN BETER TE MAKEN​

En nee, dit zijn niet van die flauwe dingen die je overal op het internet vindt.

Je kunt je op elk moment uitschrijven via de link in de e-mail. Meer informatie in onze privacyverklaring.

Scroll naar boven